Erkel Ferenc Általános Iskola

Cím: 1192 Budapest, Hungária út. 11.
Nyitva: Sze: 07:00 - 18:00
H: 07:00 - 18:00
K: 07:00 - 18:00
Sze: 07:00 - 18:00
Cs: 07:00 - 18:00
P: 07:00 - 18:00
Szo: zárva
V: zárva
Telefon: +36-1/282-96-44

ISKOLÁNK A WEKERLE-TELEPEN, Kós Károly által tervezett patinás épületben működik. Nyolc évfolyamos általános iskola vagyunk. A osztályunk: németes, B osztályunk: zenei.

Elsődleges számunkra a gyermekeknek a fizikai, érzelmi biztonságot nyújtó, egészséges, az egyénekre nagyon odafigyelő meleg, szeretetteljes és derűs légkör megteremtése. Alapelvünk, hogy a gyermeket sikerhez juttatjuk, jutalommal és nem büntetéssel motiváljuk.

Az OLVASÁST a hagyományos hangoztató-elemző összetevő (szótagoló) módszerrel tanítjuk. A tanulók megtanulnak szótagolni, a HELYESÍRÁS oktatására nagy gondot fordítunk. A matematika kivételével az Apáczai Kiadó könyveit használjuk, melyek színesek, jó színvonalúak, a gyermekek szeretik. A NAPKÖZIBEN a kulturált étkeztetést, valamint a tanulást és a szabadidő tartalmas eltöltését rendszeresen szervezett iskolán kívüli programokkal is biztosítjuk. Az alsó tagozaton garantáljuk, hogy a házi feladat elkészül a napköziben; a felsős tanulókat pedig tanulószobával segítjük az eredményes felkészülésben.

Több mint 40 éve profilunk az EMELT SZINTŰ ÉNEK-ZENE oktatás. Kórusaink rendszeresen és nagy sikerrel szerepelnek kerületi és budapesti rendezvényeken, versenyeken. Külföldi cserekapcsolataink révén vendégkórusokat fogadunk, illetve külföldön lépünk fel. Kiskórusunk Párizsban és a portugáliai Coimbrában, nagykórusunk Bécsben és Haagban vendégszerepelt.
2000-ben kórusaink CD kiadásával bizonyították értékteremtő erejüket.

2002-ben nagy sikerrel bemutattuk a Didergő király című meseoperát, amiről CD és televíziós felvétel is készült. 2004-ben az Olmouci Kórusversenyen gyermekdalok és folklór kategóriában két aranyérmet szereztünk. 2006-ban Év kórusa-díjasak lettünk. 2007-ben a spanyolországi nemzetközi kórusversenyen a Vörösmarty Iskola kórusával közösen 4. helyezést értünk el. 2009 őszén jelent meg harmadik CD-nk, egy ünnepi, karácsonyi válogatás, Az angyal énekel címmel.

1998 óta második profilként NÉMET KISEBBSÉGI NYELVOKTATÓ programot indítottunk, amely során nyolc éven keresztül heti 5 nyelvi órát biztosítunk. A biztos nyelvtudáson túl a német nyelvterületek kulturális, néprajzi ismereteit, hagyományait is megtanulják a gyerekek. A folyamat eredményeképpen a 8. évfolyam végére tanulóink alapfokú, a kiemelkedő tehetségű, szorgalmú gyermekeink középfokú nyelvvizsgát tehetnek. 2006-ban az ötödikes tanulóink közül többen a Goethe Intézetben letették a Junior A/2-es nyelvvizsgát. Német néphagyomány szerint Márton-napkor este rezesbanda kíséretében lampionokkal, mécsesekkel bejárjuk Wekerlét.

Iskolánkban számtalan hagyományt őrzünk, amelyek a gyermekek magas szintű művelődését, a tehetségek kibontakoztatását és a szórakozást is szolgálják.

Kínálatunkból:
- délutáni lehetőségek: számítástechnika, idegen nyelvi, matematika, drámajátszó, kézműves, túra- illetve sportszakkörök; magyar és német táncház; - igény szerint;
- hagyományos, a gyermekek tehetségfejlesztését, szórakozását szolgáló rendezvényeink: Erkel-hét, Márton-napi lampionos felvonulás, Mikulásjárás, Luca-napi vásár, Karácsonyi hangverseny, Farsang, Éneklő Ifjúság hangverseny, Gyermeknap, Családi nap;
- hagyományos versenyeink: "Év tanulója", "Év osztálya", "Év sportolója", "Év tanterme"-versenyek, vers és prózamondó-, Kazinczy-, mesemondó-, szépolvasási-, környezetvédelmi-, természettudományi vetélkedő, német vers- és prózamondó verseny, Erkel-Kupa sport-versenysorozat;
- osztálykirándulások, erdei iskolák;
- táborok: Német nyelvi, Kórustábor, "Ismerd meg Európát!"-tábor, üdülőtábor;
- a művelődés további formái: múzeumi nap, színház-, zeneakadémiai és operalátogatások.

Középiskolai BEISKOLÁZÁSI EREDMÉNYEINK JÓK: diákjaink kb. 50%-a gimnáziumban, kb. 40%-uk pedig szakközépiskolában tanul tovább. Felvételizőink 70-75%-át az általa első helyen megjelölt intézménybe veszik fel.

Mivel a hagyományos erkölcsi normákat közvetítjük, az iskola légköre nyugodt, a gyerekek jó magaviseletűek, nem jellemző a durvaság és a rongálás az iskolában.

Büszkék vagyunk arra, hogy gyökereink a messze múltba nyúlnak vissza. Sok tanítványunknak a szülei, nagyszülei is ide jártak. Ezeknek a családoknak az érzelmi kötődése egyik legmegbecsültebb értékünk. Iskolákban a "közösség" szónak még mindig van értéke és tartalma, büszkék vagyunk "erkeles" identitásunkra.

Hozzászólások